Köp begagnad bil i Uppsala hos Velox motor

Köpa begagnad bil

Till dig som vill bli bättre på att köpa begagnad bil

Att köpa begagnad bil kan vara en djungel och upplevas som svårt eftersom alla bilar på begagnatmarknaden faktiskt är unika. När man köper begagnad bil  så är det alltid bra med tekniska kunskaper, men om du inte besitter detta så har vi gjort en förenklad steg för steg guide hur du kan öka din chans att göra ett bättre bilköp.

Bilens skick

Ordet begagnad innebär att bilen är använd av en eller flera brukare efter att den lämnat fabriken. Därför har begagnade bilar alltid något form av skönhetsfel i form av stenskott, små repor, bucklor eller dörruppslag. Många av de mindre skavankerna kanske går att leva med men de går också att åtgärda. Bilens yttre skick brukar oftast säga en del om hur de föregående ägarna av bilen har skött bilen. Större skador i tex lack kan på sikt orsaka rost eftersom lacken är en del av skyddet på bilen. 

Servicehistorik

En bil behöver nödvändigtvis inte vara servad hos en auktoriserad verkstad för att jobbet ska vara väl utfört. En bil som är servad regelbundet med stämplad servicebok fysisk eller digital som många bilar idag har brukar vara en positiv indikation på att bilen har varit väl omhändertagen.

Varudeklaration VDN

Varje bil som säljs ska ha en s.k varudeklaration som du som kund ska kunna ta del av innan du köper bilen. I denna så går man igenom bilens skick, att den är s.k trafiksäker. Detta innebär att den inte utgör en fara för dig som förare eller dina medpassagerare. Detta innebär också att bilen i fråga som uppfyller trafiksäkerhetsgarantin går igenom besiktningen utan anmärkningar. I varudeklarationen tar man också upp bilens miltal, senaste service, om tex kamrem är bytt, mönsterdjupen på däcken och mycket mer. 

Något som också ska finnas med i en varudeklaration är om bilen har några brister. Detta kan vara allt ifrån mindre grejer så som stenskott, dörruppslag eller repor till större fel om motorlampan lyser, fjädringen är trasig, oljeläckage eller liknande. Eventuella brister som finns med i varudeklarationen är något som du som köpare godkänner när du köper bilen. Detta innebär att det blir väldigt svårt att i efterhand yrka på reklamation pga fel som finns med i varudeklarationen eller s.k VDN. Var därför noga med detta när du köper bilen.

Har företaget du köper från egen verkstad?

En bilhandlare som har en egen verkstad har lättare för att åtgärda eventuella brister som inköpta fordon ibland kan ha. Detta för kostnaden då blir intern vilket i slutändan gör att priset för handlaren blir lägre. En handlare som inte har egen verkstad har oftast högre verkstadskostnader vilket kan resultera i att man väljer att inte åtgärda vissa brister som finns på fordon. Detta har varit en stor del i av varför bilhandeln idag har fått ett tråkigt rykte.

Priset

Det är varken handlaren eller köparen som egentligen styr priset på bilen utan det är marknaden som har det sista ordet. Givetvis i kombination med skicklig förhandlingsteknik kan även den billigaste bilen bli ännu billigare. När du förhandlar med en bilhandlare titta alltid på marknaden hur den ser ut, jämför bilen du tittar på med likvärdiga bilar. Det är viktigt att man inte jämför äpplen och päron som det klassiska ordspråket säger. Titta på samma typ av motor, miltal osv. Hittar du en bil som är likvärdig med ett lägre pris, var inte rädd för att använda det i din förhandling.

Slutligen

Tänk på att du har inte samma skydd när det kommer till garantier om du handlar bil från en privatperson. När du handlar från en bilfirma har du som konsument i Sverige ett mycket bättre skydd vid eventuella brister. Utöver den garanti som ingår vid bilköp erbjuder vi även möjlighet att teckna extra förstärkta garantier som täcker eventuella fel som kan uppstå en längre tid framöver. Allt för att du som kund ska känna dig trygg.